Kronik Otit

Kronik Otit (Müzmin Orta Kulak İltihabı) Nedir?

Otitis media, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır. Orta kulak iltihaplanmaları (akut otitis media) tedavi edilmediğinde, veya yetersiz tedavi edildiğinde müzminleşerek kulak zarında delinmeye, orta kulaktaki kemikçiklerde (örs, çekiç, üzengi) harabiyete ve orta kulak içinde yaygın iltihabi doku oluşmasına (kronik-müzmin otitis media) neden olabilir.

orta-kulak-neresidir

kronik-otit-muzmin-orta-kulak-iltihabi-nedir

Orta Kulak Neresidir?

Kulak üç bölümden oluşur:

  • Dış kulak,
  • Orta kulak,
  • İç kulak.

Dış kulağı kulak kepçesi ve kulak kanalı oluşturur. Kulak kanalının derininde dış kulak ile orta kulağı ayıran kulak zarı bulunur. Kulak zarı, ses dalgaları ile titreşen ince bir yapıdır. Orta kulak, kulak zarının arkasında bulunan ve hava içeren bir boşluktur. Hava, burunun gerisindeki geniz bölgesinden östaki tüpü ile orta kulağa taşınır. Östaki tüpünün görevi, orta kulak boşluğundaki havanın basıncını dış ortamdaki atmosfer basıncı ile eşitlemektir. Ses dalgalarının kulak zarında oluşturduğu titreşimler orta kulak boşluğundaki küçük kemikçiklerden (örs, üzengi, çekiç) iç kulağa iletilir.

orta-kulak-neresidir

muzmin-orta-kulak-iltihaplanmalari-hangi-sekillerde-gorulur

 

Müzmin Orta Kulak İltihaplanmaları Hangi Şekillerde Görülür?

Müzmin orta kulak iltihaplanmaları birkaç şekilde kendini gösterir:

Basit Müzmin Orta Kulak İltihapları

Bu tür müzmin orta kulak iltihaplarında genellikle kulak zarı deliktir ve orta kulaktaki iltihap bu delikten dışarı çıkarak kulak akıntısı şeklinde belirti verir. Akıntı ile birlikte, iltihabın neden olduğu tahribatın derecesine bağlı olarak işitme kaybı da vardır.

Tehlikeli Müzmin Orta Kulak İltihapları

Bazı müzmin orta kulak iltihaplarında ve kolesteatom varlığında kemik dokuda da tahribat meydana gelir. Bu tür orta kulak iltihapları beyin zarına ulaşırsa menenjite, beyin dokusuna ulaşırsa beyin apselerine, iç kulağa ulaşırsa kalıcı sağırlık ve denge bozukluğuna, kulak kemiği içindeki yüz sinirine ulaşırsa yüz felcine yol açma olasılığı vardır.

Müzmin orta kulak iltihaplarında akıntı kaybolup iyileştiğinde, genellikle kulak zarındaki delik kalıcı olur. İlaveten kulak kemikçiklerinin tahribatı veya hareket bozukluklarına da  bağlı işitme kaybı görülür.

Müzmin Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Müzmin orta kulak iltihaplarının çoğunda ameliyatla tedavi gerekir. Ameliyatın amacı ve yapılış şekli her hastanın durumuna göre farklılıklar gösterir. Ameliyatlarda genel olarak iltihabın ortadan kaldırılması, nükslerin önlenmesi ve eğer mümkünse işitmenin düzeltilmesi amaçlanır.

Bu ameliyatların başarı şansı, akıntı olup olmaması, kulak zarındaki deliğin büyüklüğü, orta kulak kemikçiklerinde tahribatın varlığı, orta kulak dokularında iltihap nedeniyle gelişmiş değişiklikler gibi birçok faktöre bağlı olarak her hastada farklılık gösterir.

Kronik otit hangi belirtilere neden olur?

Kronik otit, işitme kaybı, kulakta ağrı, kulakta sıvı birikimi, kulakta çınlama, kulak akıntısı ve kulak çevresinde hassasiyet gibi belirtilere neden olabilir.

Kronik otit nasıl teşhis edilir?

Kronik otit, bir kulak muayenesi sırasında teşhis edilebilir. Doktor, kulakta bir enfeksiyon veya iltihap olup olmadığını kontrol edebilir. Ayrıca, işitme testleri ve kulak tomografisi gibi testler de kullanılabilir.

Kronik otit nasıl tedavi edilir?

Kronik otit tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişebilir. Antibiyotikler, kulak damlaları ve kulak zarı tamiri gibi tedaviler kullanılabilir. Bazı vakalarda, işitme cihazı veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Kronik otit cerrahisi ne zaman gereklidir?

Kronik otit cerrahisi, kulak zarının tamiri veya orta kulağın temizlenmesi için gerekebilir. Cerrahi müdahale, özellikle uzun süren ve tekrarlayan enfeksiyonlar, işitme kaybı veya sıvı birikimi gibi durumlarda gereklidir.

Kronik otit tehlikeli midir?

Kronik otit, tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Kulak enfeksiyonları, beyin enfeksiyonu veya menenjit gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, işitme kaybına neden olabilir.

Kronik otit nasıl önlenebilir?

Kronik otit enfeksiyonlarından kaçınmak için kulaklarınızı temiz tutun ve kulaklarınıza sıvı girmesini önleyin. Ayrıca, kulak enfeksiyonlarına neden olabilecek alerjenlerden ve irritanlardan kaçınmak da önemlidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

vertigo

Vertigo

Vertigo Nedir? sorusu baş dönmesi yaşayan kişilerde sıkça merak edilenler arasındadır…

Devamını Oku
sinus-hastaliklari

Sinüs Hastalıkları

Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır. Normal olar…

Devamını Oku
burun-tikanikligi

Burun Tıkanıklığı

Burun normal solunum organımızdır ve aldığımız havanın ısınmasını, nemlenmesini …

Devamını Oku
Randevu Talebi