Ses Kısıklığı Nedir?

Ses kısıklığı nedir? Normalde oldukça net olan seste bazı değişimler, boğuklaşmalar meydana gelmiş ise buna neden olan durumların araştırılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise ses kısıklığı durumunun aslında bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmasıdır. Ses düzeyinde meydana gelmekte olan dalgalanmaları ve ses kalitesindeki düşüşü ifade etmekte olan ses kısıklığı pek çok farklı nedenden dolayı oluşum gösterebilmektedir.

Ses, cılız veya titrek olabilmektedir. Bunun ana kaynağı ise gırtlak bölgesinde oluşum göstermekte olan enfeksiyonlar ve ses telleri problemleridir. Kısa süren ses kısıklıkları soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmakta ve kısa süre sonra yok olmaktadır. Ancak uzun süren durumların mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

Ses Kısıklığı Neden Olur? Pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmekte olan bir durumdur. Bazı durumlarda kısa sürmekte ve ardından kaybolmaktadır. Bazen ise uzun süre devam etmektedir ve bu ciddi bir durumun sonucunda oluşabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Ses kısıklığına neden olan durumlardan en sık karşılaşılanlar arasında öncelikle soğuk algınlığı yer almaktadır. Bir diğer neden ise sesi çok fazla kullanmaktadır. Kişinin sesini çok kullanması, bağırması ve şarkı söylemesi ses kısıklığına neden olabilmektedir.

Sigara içmekte oldukça ciddi sonuçların oluşmasına neden olabilmekte ve ses tellerinin hasarına yol açabilmektedir. Bir başka neden ise alerjilerdir. Larenjit, reflü, nodül, polip, kistler, romatoid artrit, tiroid problemleri, gırtlak kanseri de nedenler arasında yer almaktadır.

ses-kisikligi-nedir

ses-kisikligi-neden-olur

Ses Kısıklığı Ne Kadar Sürer?

Ses Kısıklığı Ne Kadar Sürer? Bu noktada kısıklığının neden dolayı kaynaklandığı büyük bir öneme sahiptir. Eğer soğuk algınlığı geçici nedenlerden dolayı oluşum göstermekte ise kısa sürede iyileşme göstermektedir. Fakat altta yatan ciddi bir hastalık bulunmakta ise uzun süre boyunca devam edebilmektedir. Böyle bir durumda kişinin mutlaka muayene edilmesi ve seste meydana gelen kısıklığın neden dolayı kaynaklandığının bulunması gerekmektedir. Eğer altta yatan ciddi bir hastalık bulunmakta ise buna uygun bir tedavi yöntemi uygulanmakta ve hastanın iyileşebilmesi sağlanmaktadır.

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer? Öncelikle seste oluşan kısıklığın neden kaynaklandığının belirlenmesi gerekmektedir. Hangi nedenden dolayı kaynaklanmakta ise buna uygun bir tedavi yöntemi uygulanarak iyileşme sağlanmaktadır. Bu sayede hasta normal sesine kavuşmaktadır. Eğer soğuk algınlığı, reflü gibi nedenlerden dolayı oluşmaktaysa buna uygun ilaçların kullanımı önerilmektedir. Fakat bu tür geçici durumlar bulunmamaktaysa ve ses kısıklığı varsa altta bir hastalığın yatıp yatmadığına bakılmaktadır.

Altta yatan bir hastalık var ise ses kısıklığına iyi gelen durumların hiçbir etkisi olmamaktadır. Eğer hiçbir şekilde geçmeyen ve uzun süredir devam eden bir durum mevcutsa mutlaka muayene edilmesi ve durumun net bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir.

ses-kisikligina-ne-iyi-gelir

ses-kisikligi-ne-kadar-surer

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Eğer bir hastalık bulunmaktaysa bunun tedavisine başlanması gerekmektedir. Fakat altta yatan bir hastalık bulunmadıysa geçici bir durum geçici bir nedenden dolayı meydana gelmektedir. Bu durumda ise kişinin kendine özen göstermesi ve bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Öncelikle bol sıvı tüketim büyük bir öneme sahiptir. Eğer tütün ürünleri kullanılmaktaysa bırakılması gerekmektedir. Sesi dinlendirmek, kafein tüketiminden uzak durmak önerilenler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra sıcak bir duş almak, sakız çiğnemek veya pastil almak da oldukça faydalı bir durumdur. Etrafta yer alan alerjen maddelerden de uzak durulması gerekmektedir. Bu sayede iyileşme süreci hızlandırılabilmektedir.

Ses terapisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ses-kisikligi

Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı, ses seviyesinde oluşum göstermekte olan anormal değişimlere verilen is…

Devamını Oku
ses-hastaliklari-nedir

Ses Hastalıkları Nedir?

Ses tellerimiz soluk borusunun üzerinde, sağ ve sol olmak üzere iki adettir. Nefes al…

Devamını Oku
ses-terapisi

Ses Terapisi

Ses hastalıkları'nın pek çoğu özellikle profesyonel ses kullanıcıları diye gruplandır…

Devamını Oku
Randevu Talebi